انواع چوب در صنعت مبلمان و مبل سازی
مبلمان یکی از لوازم ضروری منزل است که کاربرد زیادی دارد زیرا در تمام روز افراد خانواه از ان استفاده میکنند. شب ها روی ان میخوابند و سالهای زیادی از ان استفاده میکنند. به همین دلیل کلاف مبلمان از بهترین چوب با اطراحی استاندارد و ساخت اصولی به دست یک نجار ماهر ساخته شده باشد.
افرادی که میخواهند مبلمان بخرند بهتر است با انواع چوب در صنعت مبلمان اشنا شوند تا مبلمانی با کیفیت بخرند و سالها با خیالی اسوده از ان استفاده کنند.
برای تولید مبل باید از چوب مناسب با ابعاد مناسب استفاده شود.
مبلمان به عنوان یک صنعت حرفه ای از مواد اولیه مختلفی برای تولیدات خود استفاده می کند. فلزات، انواع چوب، پلاستیک، پارچه، چرم و غیره از جمله این مواد اولیه هستند. چوب به عنوان مهمترین مواد اولیه ای است که در صنعت مبل سازی مورد استفاده قرار می گیرد. چوب به عنوان مهمترین مواد اولیه این صنعت است. از چوب های مختلفی برای این صنعت استفاده می شود. چوبی که برای صنعت مبلمان مورد استفاده قرار می گیرد باید علاوه بر استانداردهای لازم از کیفیت مناسب برای اجرای طرح های منبت نیز برخوردار باشد.
مبلمان از جمله لوازمی است که باید از مقاومت کافی برخوردار باشد. مهمترین عاملی که می تواند بر مقاومت این وسیله تاثیر داشته باشد، جنس چوب در ساخت اسکلت مبلمان است. از مهمترین انواع چوب هایی که در صنعت مبل سازی مورد استفاده قرار می گیرند می توان به چوب راش، چوب گردو، چوب افرا، چوب روس، چوب سفید، چوب ملچ، چوب گیلاس و غیره اشاره کرد. در حالت کلی می توان چوب های مورد استفاده در صنعت مبل سازی را به دو دسته چوب های نرم و سخت تقسیم بندی نمود.
چوب ها به سه دسته تقسیم میشوند
انواع چوبها در سه دستهی کلی طبقهبندی میشوند و هر کدام از آنها کاربرد و ویژگیهای خاص خود را دارند. به طور کلی چوبها به صورت, نرمچوبها, سختچوبها, چوبهای صنعتی طبقهبندی میشوند,
نرمچوبها
نرمچوب به آن دسته از چوب و الوارهایی گفته میشود که از درختان مخروطی به دست میآیند، نام علمی آنها جیمنوسپرم (Gymnosperms) بوده و درختانی هستند که برگهای سوزنی و میوهی مخروطی شکل دارند. درختان کاج، سرو، سدر، صنوبر، سکویا و سرخدار از نمونههای پرکاربرد نرمچوبها هستند که در نجاری، ساخت و ساز و مبلمان از آنها استفاده میشود.
سختچوبها
سختچوبها از درختانی تولید میشوند که سوزنیبرگ نباشند. به این درختان، برگریز (درختانی که برگ آنها در پاییز ریزش میکند) گفته میشود. نام علمی آنها انجیوسپرم (Angiosperms) بوده و برخی از آنها عبارتند از درخت بلوط، افرا، گیلاس، ماهون و گردو. گونههای سختچوب لزوما از نرمچوبها مستحکمتر نیستند، اما اکثر سختچوبها دارای بافتهای چوبی خاص و بسیار زیبا میباشند.
چوبهای صنعتی
دستهی سوم چوبهایی که ممکن است با آنها روبرو شوید، چوبهای صنعتی هستند. همانطور که از نام آنها مشخص است، این چوبها به صورت طبیعی یافت نمیشوند بلکه در کارخانهها تولید میشوند. در تولید تخته چوبهای صنعتی، چوبهای طبیعی را به گونهای تغییر میدهند که ویژگیهای مورد نیاز در آنها ایجاد شود. نام دیگر آنها چوب کامپوزیت بوده و معمولا با استفاده از دور ریز کارخانههای چوببری ساخته میشوند. انواع متداول چوبهای صنعتی عبارتند از تخته چند لایه، تخته OSB، MDF و تخته کامپوزیت. روکشهای چوبی نیز معمولا در دستهی چوبهای صنعتی قرار میگیرند، چرا که در تولید آنها، از فرآیندهای گوناگون برش و چسباندن برای دستیابی به یک بافت چوبی خاص استفاده میشود.
انواع چوب در صنعت مبلمان و مبل سازی
۱-چوب گردو
چوب درخت گردو، ریز بافت با نقشی زیبا و به رنگ خاکستری مایل به قهوهای سوخته است. از انواع چوبهای محکم و نسبتاً با دوام محسوب میشه به دلیل سختی و تلخ بودن گردو، حشرات چوب خوار تمایلی به خوردن اون ندارن که از مزایای چوب گردو هست. به دلیل استحکام خوب، معمولاً از چوب گردو در اسکلت مبلمان استفاده میشه؛ چون در برابر کشش و خم شدن و همچنین فشارهای وارده، مقاومت خوبی داره و چوبی نیمه سنگین محسوب میشه علاوه بر صنایع مبلمان، چوب گردو در کارهای تزیینی و فانتزی هم کاربرد داره و در ساخت آلات موسیقی و مجسمههای چوبی، منبت کاری و معرق کاری هم به وفور استفاده میشه.
۲-چوب راش
چوب درخت راش، از چوبهای نیمه سنگین و مقاوم و سخته و به دلیل سختی نسبتاً زیاد، حشرات و قارچها نمیتونند به چوب راش آسیب برسونند و این از مزایای چوب راش هست. چوب راش در طبیعت به رنگ کرم و مایل به قرمز دیده میشود. در تولید مبل دو نوع چوب راش ایرانی و وارداتی استفاده میشه. چوب راش وارداتی به تازگی از کشورهای هم مرز شمالی به ویژه آذربایجان و گرجستان وارد کشور شده و مورد استفاده قرار میگیره چوب راش وارداتی از رطوبت و ابعاد مناسبی برخوردار هست و در صنایع مبلمان، ضایعات کمتری ایجاد میکنه. چوب راش گرجستان کیفیت بسیار خوبی داره، مبلمان ساخته شده با چوب راش بسیار سنگینتر از موارد مشابه آن هستند.
۳- چوب توسکا
یکی دیگر از چوبهایی که در صنایع مبلمان استفاده میشه چوب توسکا هست که در ایران هم به وفور یافت میشه. چوب توسکا از چوبهای نیمه سنگین تا سبک محسوب میشه و در دو نوع ییلاقی و قشلاقی عرضه میشه. هر دو نوع چوب توسکا در برابر آب مقاومت خودشون روحفظ میکنند و رطوبت را به خوبی تحمل میکنند. از لحاظ رنگ پذیری و ابزارخوری و پرداخت، چوبی مناسبن و در صنایع مبلمان مصرف میشن. چوب توسکا از انواع چوب کم دوام محسوب میشه و مبلهای ساخته شده با چوب توسکا از قیمت کمتری برخوردار هستن.
۴-چوب روسی
در بازار مبل ایران به هر نوع چوبی که از کشور روسیه وارد بشه، چوب روسی گفته میشه. معمولاً چوب روسیهای وارداتی به رنگ سفید هستن، در واقع چوب روسی از گونههای کاملاً مختلفی از نراد و یا کاج میتونه باشه. چوب روسی از ترکهای کمتری برخورداره و به خوبی سمباده خورده و پیچ خوری بسیار مناسبی هم داره و به همین دلیل چوبی مناسب برای مبل وصنایع مبلمان هست. در مبل سازی معمولاً ترکیبی از چوب راش و چوب روسی استفاده میشه.
۵-چوب ملچ
گونهای نارون رو در شمال ایران ملچ میگن. ملچ از چوبهای درشت بافت و نیمه سخته. چوب ملچ دارای رگههای سبز و زیبایی هست و خود چوب ترکیبی از قهوهای و قرمزه توی صنایع مبلمان چوب ملچ کاربرد زیادی داره که به دلیل دوام خوب و مقاومت در خمش هست. برای ساخت سازهای موسیقی، قایق، در و موارد دیگری استفاده میشود ولی بیشترین کاربرد ملچ در صنایع مبلمان و مبل سازی هست.
۶- چوب افرا
یکی از درخت هایی که درجنگل های شمال ایران وجود داره درخت افرا هست و به دلیل اسیدی بودن خاک جنگل های شمال خاکی مناسب رشد درخت افرا هست. افرای سیاه، افرای پر چینی، افرای کوهستانی، افرای برگ چناری، افرای سرخ، افرای بزرگ صنعتی شبه چناری، از انواع افرا هستن که همه گونهها رشد سریعی دارن و به راحتی زیاد میشن. چوب افرا سفید مایل به کرم و کمی درخشنده و صدفی هست. افرا از چوبهای نیمه سنگین با قابلیت پرداخت آسان هست و به همن دلیل در صنایع مبلمان کاربرد بسیار زیادی داره.
چوب چنار
چوب چنار، چوبی به رنگ سفید روشن تا قرمز مایل به قهوه ای است که لکه های قهوه ای صدفی دارد . چوب چنار نیمه سخت وسنگین و با دوام بوده که از آن برای ساخت درب های اماکن متبرکه، دسته ابزار، صندلی، غربال، صندوق استفاده می شود.
چوب بلوط
بلوط چوبی به رنگ قهوه ای روشن تا تیره، درشت بافت و با دوام است. این چوب نسبتاً نیمه سخت و نیمه سنگین تا سنگین است و در برابر سایش مقاومت زیادی دارد و بهترین چوب برای پارکت، ساخت مبلمان تهیه روکش، تراورس راه آهن، مدل سازی است
چوب تبریزی
چوب تبریزی به رنگ سفید تا کرم روشن است و اغلب لکه های سیاه رنگ و یا قهوه ای دارد. این چوب نسبتاً نرم، سبک که دوام زیادی ندارد و کار با آن آسان است. از چوب تبریزی برای کاغذ سازی، کبریت سازی، جعبه سازی و ادوات کشاورزی استفاده می شود.
چوب ممرز
چوب ممرز ریز بافت به رنگ سفید تاسفید مایل به کرم و سخت و نیمه سنگین است. این چوب در مقابل ضربه و سایش مقاومت دارد و در کاغذ سازی، تولید تخته خرده چوب ، تخته فیبر، واگن سازی، دسته ابزار، چوب های تونلی از آن استفاده می شود.
چوب ماهاگونی
چوب ماهاگونی یا آکاژو به دو دسته آکاژوی آمریکایی و آفریقایی تقسیم می شوند که اغلب آکاژوی آفریقایی در بازار ایران یافت می شود. درون این چوب قرمز رنگ و برون چوب نازک سفید مایل به صورتی است. بافت یک دست و وجود پرمگس های درخشان و براق که باتغییر جهت نور درخشش متفاوتی دارند از ویژگیهای شاخص این چوب است. یکی از پرمصرف ترین چوب های دنیا برای تهیه روکش های قیمتی است. به دلیل هم کشیدگی و واکشیدگی کم در هنگام خشک شدن کمتر دچار عیب می شود. ضربه پذیری خوب، پرداخت عالی،پیچ خوری و میخ خوری بالا از خصوصیات بارز این چوب است ولی رنگ پذیری و واکس خوری باید همراه با بتونه کاری انجام شود. در تهیه روکش و مبل سازی بیشترین مصرف را داراست. به دلیل ضربه پذیری و ضریب الاستیسیته بالا در تهیه قایق های بادبانی وتفریحی مناسب است.
چوب آکونه
چوب آکونه (گابون) به رنگ صورتی کم رنگ تا پر رنگ، سبک، نرم، ریز بافت و کم دوام بوده که به خوبی ورقه ورقه می شود. از این چوب برای تهیه کاغذ سازی، قایق های سبک، و غیره استفاده می شود.
چوب ساج
چوب ساج (تیک) چوبی است به رنگ قهوه ای طلایی تا قهوه ای پنج پر رنگ با خطهای سیاه که بسیار سنگین و با دوام است. این چوب در صنعت کشتی سازی، صنایع ظریف به خصوص خاتم کاری، ساخت ابزار آزمایشگاهی، روکش گیری و قسمت های بیرونی و داخلی ساختمان موارد مصرف دارد.
چوب آبنوس
چوب آبنوس به رنگ های مختلف زردسفید تا قهوه ای و سیاه دیده می شود و انواع مختلفی مانند آبنوس سیاه، آبنوس مرمری یا مرمری آندامان آبنوس کاکی را شامل می شود. چوب آبنوس به دلیل سختی و استحکام بالا در ساخت وسایلی نظیر انواع مبلمان، میز و صندلی و پیانو مورد استفاده قرار می گیرد.
چوب افرای سیاه
چوب افرای سیاه با توجه به ویژگی های خاص و منحصر به فردی که نسبت به دیگر چوب ها دارد، برای ساخت لوازمی هم چون خط کش و دکوراسیون بزرگ استفاده می شود.
چوب والسا
چوب واسا (بالسا) سبک ترین چوب تجاری است دارای سفتی و قابلیت فرم دهی فراوانی است و به رنگ های سفید تا زرد روشن و قهوه ای ملایم دیده می شود. از چوب بالسا در ساخت قطعات صنعتی ظریف مانند: دیوار سازی داخل هواپیما، در ساخت ماکت ها و آثار هنری استفاده می شود.
چوب زبان گنجشک
چوب زبان گنجشک (ون) دارای مقاومت و سختی مناسب و دارای قابلیت فرم پذیری خوبی می باشد. رنگ این چوبعموماً زرد ملایم است که برای ساخت که برای قطعات چوبی مانند قاب و فرم تابلو ها، عصا و راکت تنیس استفاده می شود.
چوب شمشاد
چوب شمشاد به دلیل تراکم بالای آوند ها و لیف های آن دارای چگالی بالا می باشد. از این چوب در کارهایی مانند خاتم کاری و و منبت کاری استفاده می شود.
چوب لاله درختی
چوب لاله درختی چوبی است با بافت های نزدیک و متراکم به رنگ زرد که به دلیل کیفیت عالی در ساخت انواع مبلمان قیمتی، ظروف چوبی ، جعبه ها ، اسباب بازی و غیره به کار می رود.
چوب کاج بلسان
چوب کاج بلسان یا چوب نراد که از خانواده کاج است و به رنگ های سفید،قهوه ای، و با رگه های صاف و ظریف دیده می شود و به طور عمده برای خمیر کاغذ و جعبه سازی مورد استفاده قرار می گیرد. اما شیره و صمغ حاصل از این درخت به عنوان چسب شفاف به کار می رود و در رنگ های مختلف روغنی از آن استفاده می شود.
برچسب ها:
انواع چوب,انواع چوب و کاربرد آنها,انواع چوب در صنعت مبلمان,